LRF viker sig för GMO-lobbyn

”Det är dags att ompröva GMO-friheten”skriver LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson i en debattartikel i LAND. Han ser inga nackdelar med att odla GMO-grödor eller använda genmanipulerat foder till djuren. Samma uppfattning framför centerns talesman i jordbruksfrågor, riksdagsman.Staffan Danielsson.
Detta är ett fullkomligt dråpslag mot den hittillsvarande svenska linjen om LRF får med sig de branscher som har ingått en överenskommelse med GMO-förbud vid produktion av fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk.
LRF är i dag inte på minsta sätt representativ för jordbruket och landsbygden då riksstyrelsen med några få undantag består av mäktiga jordägare med stora djurfabriker och spannmålsodling på arealer som varierar från Magnussons 150 hektar åker till Carl Wachtmeisters 566 hektar och drygt 1000 (ettusen)hektar skog. Medelarealen åker i Sverige är 45 hektar. För skog 40. LRF-lobbyn tänker bara kortsiktigt på sitt eget företag.
Det är landsbygdens överklass som styr LRF i dag. Precis som i alla andra gamla folkrörelser som bildats av solidaritet av småfolket har grundarna inget som helst inflytande längre. Nu är det de som med statligt stöd köper upp gårdar, spekulerar i fastigheter, aktier och fullkomligt struntar i att landsbygden avfolkas som har makten och kanalerna in till riksdag, regering och myndigheter.
Där ger LRF beslutsfattarna en helt falsk bild av landsbygden och jordbrukets problem. Större jordbruk, större djurfabriker och ett mer intensivt gift- och kemijordbruk är LRF:s mantra. LRF-lobbyn tänker bara kortsiktigt på sitt eget företag.
Trots att de vet att för varje kalori livsmedel som produceras i det ”högeffektiva” industrijordbruket går det åt 10 ggr så mycket energi. På 50-talet räckte det med en halv kcal för att producera 1 kcal mat. LRF-lobbyn tänker bara kortsiktigt på sitt eget företag.
Mindre oljeberoende, mer arbetsintensiva ekologiska småbruk som ger en levande landsbygd och rimliga villkor för både människor, djur och natur och sunda livsmedel finns i dag inte på LRF:s karta. Trots att detta är det enda realistiska alternativet till dagens oljedrogade miljöförstörande storjordbruk som är ytterst sårbart och ekologiskt ohållbart i längden.
Det är också detta kapitalstarka skikt som är mycket mer direktörer än bönder som är representerat i EU och i internationella bondeorganisationer. Thomas Magnusson är t ex vice ordförande i den europeiska jordbrukskooperativens intresseorganisation, Cogeca. Inte konstigt att 80 procent av EU:s miljardbidrag till jordbruket går till de största jordägarna.
LRF Ungdom är efter stipendier och studieresor till Monsanto i USA helt blinda för miljön och farorna med GMO. De driver på LRF för att säga ja till GMO. Nu håller de på att lyckas. Då är det bara alla som vill ha GMO-fria livsmedel som tillsammans med den majoritet bönder som är emot GMO i foder och i odling som nu kan sätta stopp för Monsanto och Co.
Rune Lanestrand
http://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?cxOlbab
svd

14 Responses to LRF viker sig för GMO-lobbyn

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Ny artikel om den stora faran med GMO:
  http://www.kostdemokrati.se/midi/2014/02/02/bevis-for-faran-med-gmo-i-jordbruk-och-livsmedel/#comment-188

  Hur sätta press på politiker? Klart svar, Ja eller Nej till GMO!

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Henry Kissinger:
  “Control oil and you control nations;
  control food and you control the people”

  ”Kontrollera oljan och du kontrollerar nationer,
  kontrollera livsmedel och du kontrollerar folket”

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Tack Rune för din träffsäkra historiska och dagsaktuella överblick! GMO-katastrofen kräver allas uppmärksamhet och det är mycket bråttom!
  Paul Rimmerfors

  Gilla

 4. De stora har alltid haft bred käft o vassa armbågar! Dessutom ett psykopatiskt och oempatiskt sinnelag, egoism o girighet m m. Är man sån så kommer man långt åtminstone materiellt sett! Om nu det skulle ha nåt värde om tusen år. Tusen år var kanske att ta till för då är nog inte denna planeten beboelig om sådana människor som nu dikterar villkoren ska få styra o ställa. De tänker ju inte ens fem år framåt. Bara detta årets vinstmaximering gäller! Men för att tala om LRF, det är ju fler så kallade bondeorganisationer som numera drivs som riskkapitalbolag, nämligen ARLA o Swedish Meat. Lantmännen är väl ett till. Dessa startades ju för många år sedan för att tillgodose sina medlemmars bästa! Men hur ser det ut nu? Många lantbrukare sitter fast i alla dessa organisationer och på nåt sätt vågar de inte ta steget bort från detta , kanske finns för lite alternativ för många och man vågar inte ta risken. Men att som man gjort i regeringen prata om svensk småskalig matframställning o mathantverk o sen stödja motsatsen storskaligt industrijordbruk som vi alla vet INTE är hållbart för framtiden, DET skulle vara straffbart!! Folk som hamnar i regering o riksdag ljuger som hästar travar de allra flesta av dem. Ju mer makt ju större lögner!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Din beskrivning av dagens situation stämmer väldigt väl. Statens roll inom jordbruket med jordbruksminister Eskil Erlandsson i spetsen är mycket ful. Håller upp Sörgårdens småskaliga matland samtidigt som man ger rikliga investeringsbidrag till stora gårdar och till utbyggnad av ännu större mjölk- och grisprodukter.. Dessutom tog Erlandsson bort gårdsstödet till 13 000 småbruk med motiveringen att stödet kostade för mycket pengar att administrera.

   Gilla

   • Svante skriver:

    Det som händer inom LRF, händer också inom LO. Medlemmarna är bara betrodda att betala medlemsavgiften, i övrigt ska de hålla käften. Vad medlemmarna måste göra är att ta över sina egna organisationer.
    Svante

    Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    så rätt som det är sagt!

    Gilla

 5. Gösta Walin skriver:

  Mycket bekymmersamt. Men kan du förklara hur storgubbarna har tagit makten i LRF. Har man rösträtt i proportion till markareal eller hur fungerar det.
  Gösta

  Gilla

  • Allan skriver:

   Har en egen liten teori om detta.
   De stora kan något som de små är dåliga på, nämligen samarbeta. Genom att hålla med de stora hoppas kanske de små att få några smulor som faller från de rikas bord.
   Tanken går osökt till historien om torparen som utanför vallokalen blev tillfrågad vilket parti han röstat på. Varpå svaret blev Jag röstade med högern, det är enda gången jag får vara i lag med storgubbarna.
   Vi vet ju även att om en person modell större köper en gård och flyttar ut på landet blir vederbörande snart föreslagen till styrelseposter både i jaktföreningen och LRF.
   Om en liten gör samma sak blir bara grannarna arga för att de inte kommit över några tunnland ytterligare mark.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Den främsta orsaken till att de mindre jordbruken tappat inflytande inom LRF började när man slog ihop den fackliga och den ekonomiska föreningsrörelsen.
   Då gick demokratin inom bonderörelsen förlorad genom att indirekta val till styrelsen från bondekooperationen infördes. Därefter har LRF i ett halvsekel konsekvent påverkat riksdag och regering för att få bort de mindre jordbruken.

   Gilla

 6. Eva Ivarsson skriver:

  Med sorg i hjärtat är man åskådare till detta vansinne och svek mot kommande generationer och planeten ! En bra film (kan inte hela adressen) har dykt upp på FB :
  ”A Silent Forest-The Growing Threat” med
  Dr. David Suzuki, lång men värd att lyssna på ! Borde ses av diverse ”experter” och politiker – ta en timme i riksdagen obligatorisk
  närvaro !!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: