Edward Snowden har verkligen gjort sig förtjänt av att få Alternativa Nobelpriset.

Samtidigt är det en skam att en person, som visat så starkt civilkurage och t o m riskerar livet för sina avslöjande om kriget fasor, jagas som en förbrytare av USA.
Snowden som arbetade inom den amerikanska underrättelsetjänsten kom helt enkelt i samvetsnöd över vad han fick se bakom kulisserna. Han stod inte med cynismen och sitt lands brutala och orättfärdiga krigföring utan läckte uppgifter som skakade USA demokratiska fasad i grunden.
Svenska mediers uppblåsta bild av de store statsmannen Carl Bildt krackelerade också när den amerikanska ambassadörens betyg, ”a medium size dog with big dog attitude” avslöjades av Snowden.
Om Sverige hade behållit sitt sunda avståndstagande till USA:s globala krigföring, som under Vietnamkriget, hade vårt land varit ett självklart val för Edward Snowden att söka politisk asyl i.
Under Bildts tid var det naturligtvis en omöjlighet. Frågan är om det är möjligt i dag med Margot Wallström som utrikesminister?
Rune Lanestrand
dn

7 Responses to Edward Snowden har verkligen gjort sig förtjänt av att få Alternativa Nobelpriset.

 1. Thove skriver:

  Bra skrivet! Äntligen lite upprättelse i den här farsen. Helt sjukt att man kan ses som landsförädare i sitt land för att man följer grundlagarna… Men så är det i dagsläget, inte alls skrämmande. Jag har gjort en undersökning på plusett för att få reda på om majoriteten tycker att Edward Snowden gjorde rätt i sitt avslöjande eller inte. Rösta gärna! Länk: http://www.plusett.nu/omrostning-4661/tycker-du-att-edward-snowden-gjorde-ratt-nar-han-o

  Gilla

 2. […] Många tycker att Edward Snowden har gjort världen en tjänst när han avslöjade NSAs massövervakning, detta i strid med det fjärde tillägget i den amerikanska konstitutionens berömda ”Bill of Rights”. […]

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Inte ens Edward Snowdens insats för fred, demokrati och öppenhet hyllas av Dagens Nyheter. Så här illa står det till på Bonnierkoncernens sjunkande flaggskepp. http://www.medievarlden.se/sveriges-raddaste-morgontidning

  Gilla

 4. Diana F skriver:

  Jag tror du kan fråga henne direkt, jag gissar att ett OK är möjligt.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hoppas du har rätt. Men frågan är om Edward Snowden vågar lita på Sverige.
   Det var väl ingen som trodde att utrikesminister Anna Lind och den socialdemokratiska regeringen skulle ge efter för USA:s påtryckningar och utvisa två svenska medborgare till Egyptiens tortyrkammare.

   Gilla

   • Perry skriver:

    Wallström ? Som åker till Ukraina och ger bort 45 milj av våra pengar till till en genomkorrupt naziregim som drar in pensionerna i hela östra landet och vars president på video lovar bomba barnen ner i källarna.
    Se video:

    Gilla

 5. Oavsett partitillhörighet och åsikter bygger västvärldens framgångar på öppenhet som den främsta faktorn. Vi i Sverige måste ta ifrån Ryssland prestigen att ge Snowden husrum.

  Engelbrekt Larsson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: