Arla får efterlängtad konkurrens

när allt fler småmejerier vågar starta upp och konsumenterna vill handla lokalproducerat.Bort från Arlas anonyma bulkvaror.
Det blev rusning när de första paketen från nystartade Wermlands Mejeri i Nysäter nådde butikerna i helgen. På Coop Extra i Säffle, som hade smygpremiär på fredagen, såldes mjölken slut efter bara några timmar,
Det spelade ingen roll att Värmlandsmjölken är två kronor dyrare per liter. Vilket visar att kunderna vill undvika globalföretaget Arlas mjölk som inte längre ens har kontroll på hur stor del som är importerad mjölk i deras olika produkter.
-Vi har fått massor med positiva kommentarer. Kunderna tycker att det har ett mervärde att handla lokalt producerad mjölk och veta att de därmed stöder den lokale mjölkbonden. Priset tycks inte ha någon betydelse, säger Stefan Källvik på Ica Kvantum i Guttane till Säffle-Tidningen.
– Jag är verkligen glad över hur bra Coop och Ica har marknadsfört mjölken och nu är det bara upp till kunderna att visa hur vi vill ha det med lokalproducerade livsmedel, säger en av delägarna i mejeriet, Roland Johanson..
På mejeriet hade man planerat att producera 2 200 liter under den inledande helgen. Men beställningarna hamnade på 18 000 liter! Mjölken såldes också slut både på Bergviks köpcentrum utanför Karlstad och i Säffle.
Arlas ledning får också allt mer kritik från både sina egna mjölkbönder och från de anställda. Kritiken mot Arlas misslyckade globala satsning hårdnar. Den har gått ut över de svenska mjölkbönderna som får mycket dåligt betalt.
Kritiken är särskilt hård mot Arlas ordförande Åke Hanstoft för hans burdusa, odemokratiska ledarstil.och för att han ger bönderna skulden för Arla-styrelsens misslyckande. När Arlas leverantörer går på knäna passade Hanstoft tidigare i år på att höja sin årslön med 100 procent. Från 800 000 till 1,6 mkr.

Rune Lanestrand

 

10 Responses to Arla får efterlängtad konkurrens

 1. Tyvärr är Konsum Värmland fullständigt unika i Coop Sverige landet och har alltid varit en välskött och lönsam förening som gått sin egen väg. Med dem i ryggen har Wermlands mejeri en hygglig chans även när nyhetens behag lagt sig.

  Det finns många små mejeriföretag som startat och kraschlandat. Små mejerier utan en driven och kompetent ledning är chanslösa. Tyvärr. Den skickligaste mjölkbonden ska akta sig noga för att underskatta vad som krävs för framgångsrik affärsverksamhet. Några exempel? Olönsamt Kronägg är nu danskt och lönsamt. Konkursmässigt Scan leddes av amatörer och nu finskt. KLS kördes i botten av amatörer och nu lönsamt och danskt.

  Arla drivs i snabb expansionstakt på medlemmarnas bekostnad för Arla har som mål att bli stort hellre än lönsamt. Men ledningen är kompentent och vet vad de gör men det de gör gillar vi naturligtvis inte.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag anser inte att Arla Sverige är kompetent då de servilt och bugande ställer upp på Arla Foods globala satsning som så grovt missgynnar deras uppdragsgivare, de svenska mjölkbönderna som i många falla tvingas till konkurs. Arlaledningen flermiljonlöner, bonusar och sanslöst dyra representation visar på total inkompetens. Dessutom är Arla Sverige störst importör på utländska mejeriprodukter. Liksom tidigare Scan var på köttimporten.

   Gilla

   • Lars-Kristian Bergh skriver:

    Arla Sverige är ingen autonom verksamhet utan lyder under danskens ordergivning i alla avseenden. Skurkaktigt beteende och låg moral såväl som girighet och cynism utesluter inte kompetens enligt min åsikt.

    Arla borde aldrig hamnat i Danmark. Det fanns ingen som helst objektiv anledning för Arla att gå upp i MD eller något annat stort företag. Arla hade en unikt stark marknadsposition. Men ledningen med medelmåttan Åke Modig i spetsen hade nått karriärtaket och såg till sina personliga intressen.

    Bönderna duperades att ge bort kontrollen till MD. Grov trolöshet kallar jag sådant.

    Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Ja, just därför ska vi lämna Arla Food och satsa på svensk mjölk med hög kvalité. Endast med mindre mejerier kan vi ta upp kampen mot jätten som inte har förstått vad konsumenterna vill ha i dag. De är miljömedvetna och vill bort från långa transporter, de efterfrågar i ökad utsträckning, närproducerat, ekologisk mjölk samtidigt som de inte vill ha GMO, genmanipulerade produkter.
    Bäste Lars Kristian Bergh du har en hopplöst föråldrad inställning till att storskalighet är räddningen för svensk mjölk. Lika orealistiskt är dina tankar om att LRF och Lantmännen som med sin vurm för storskalighet och centralisering ska satsa pengar och rädda svensk mjölkproduktion. Dessa två organisationer har med sin politik starkt bidragit till landsbygdens avfolkning och dåliga lönsamhet i jordbruket. Jag tror att ditt upprepade mantra om stordriftens välsignelser nu står klart för mina läsare.

    Gilla

 2. Yvonne Löfquist skriver:

  Hoppas få se mera av fria/frigjorda bönder och gärna färsk fin mjölk.

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Jag hoppas att denna framgång leder till att fler vågar starta upp nya lokala mejerier över hela landet. Det behövs också artiklar i tidningar och på SVT om hur vansinnigt ARLA´s ledning har agerat, totalt oansvarigt. Vi måste bryta globaliseringens helvete. Fram för lokal produktion och försäljning.

  Att ARLA gör torrmjölk av 30% av den fina högkvalitetsmjölk som svenska jordbrukare producerar, för att sälja på en osäker världsmarknad är ren kapitalförstöring. Och sedan importera en massa ost och mjölkprodukter gjorda på mjölk med okänd kvalitet, troligen GMO-mjölk.

  Det finns bara ett ord –Skandal!

  Gilla

  • Ann-Christin Bogren skriver:

   Håller med till 100 %. Helt otroligt att dessa självgoda typer i olika ledningsfunktioner kan få fortsätta med sina egenmäktiga beslut som bara gynnar dem själva på de producerande företagens bekostnad. Vad gör att de kan agera som de gör? Finns det ingen eller inga som kan ge dem foten?

   Gilla

 4. Monica Dahlby skriver:

  Tummen upp för Wermlands Mejeri.Jag bor i Uppsala och håller mig också till lokalproducerat.Vi måste knäcka de giriga som har storhetsvansinne .

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Bra att detta kommer fram! Heja Rune!
  Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: