Politikerna har bäddat för skatteparadisen genom lagar de själva stiftat

Det är hyckleri när t ex finansminister Magdalena Andersson talar om omoral när de själva gjort det lagligt att placera pengar utomlands för att slippa skatt.
Dessutom utmärker sig inte politikerna för någon högre moral när det gäller att sko sig och bli rika. Varje år höjer riksdagsmän och ministrar sina redan höga löner mer än andra grupper i samhället.
Om politikerna vill att medborgarna ska se politiker som moraliska föredömen får de göra sig förtjänta av det. Göran Persson, Björn Rosengren, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är i det avseendet inga lysande föredömen. Och de är bara de mest kända.
Ett annat skräckexempel som inte tyder på någon högre moral är utrikesminister Margot Wallström som sammanlagt tjänat 27 miljoner kronor efter skatt på sina politiska uppdrag. Samtidigt har hon i sitt bolag gjort vinster på 1,7 miljoner kronor och hennes politikerpension kommer att ge henne över 22 miljoner kronor fram till 85 års ålder – efter skatt.
Ändå myglade hon till sig en lägenhet av det skandalomsusade fackförbundet Kommunal. Och för lägenheten på 89 kvadratmeter i centrala Stockholm betalar hon endast 32 kronor per månad. Detta efter avlöningsförstärkning på 4 400 kronor per månad och ersättning för boende på 8 000 kronor per månad.
Sådant här skadar demokratin och bidrar verkligen till att undergräva allmänhetens förtroende för politiker.

Rune Lanestrand

3 Responses to Politikerna har bäddat för skatteparadisen genom lagar de själva stiftat

 1. Anonym skriver:

  Så länge dom kan hålla på och sko sig själva av skattepengarna och ingen säger något för alla är samma kålsupare i gänget politiker så fortsätter det. Här gäller det att ta för sig, Inte konstigt med politikerföraktet.Margot Wallström och Magdalena Andersson orkar jag bara inte se på TV när dom visar sig. .För en stackars fattigpensionär som får vetskap om vad dom håller på med så är det fantasisummor.

  Marianne Lindstedt

  Gilla

  • Erik Eriksson skriver:

   Hej!

   Jag kan gott tänka mig att Margot tjänat stora pengar bl. a på sina EU-uppdrag. Rune L:s upprördhet kommer naturligtvis av ”Paradise Papers”. Har ni läst om vilka svenskar som har investerat i det sammanhanget? Folk i Stockholmsområdet samt Syd- och Västsverige, i huvudsak. Bara 4-5 st i Dalarna, de nordligaste investerarna i ”paradisen” är 4-5 st i Umeå-trakten. Reservation: man har kunnat spåra 1180 av c.a 2000 svenskar som är så omoraliska. Allt är inte olagligt och Rune och vi andra vill förstås ha skärpta lagar.

   Sådan nyheter ger mig lust att stanna kvar i Nya Zeeland där jag bor nu, har visum till slutat av januari. Eller kontakta Mr. Warg i Jämtland för att kanske starta en e-omröstning om Norrlands
   (+ Dalarnas?) utträde ur Sverige. Magdalena & co ska passa sig: vi har nästan all vattenkraft, malmen och skogen. Sådana idéer var vanliga i Norrland för bara några decennier sedan.

   Men det bär emot att bli nationalist. Andra möjliga krav är att starta ett ”Anti-Paradisparti” inför EU-valet 2019, eller folkinitiativ inom både EU och Sverige mot skattesmitandet och ställa krav till den svenska regeringen att den på allvar bekämpar detta på EU- och Sverigenivå. Och att fr. a glesbygdskommuner får rättvis (fastighets)skatt från alla gruv- och (vatten)kraftsanläggningar och liknande. Annars ställer Norrland (+ Dalarna?) till med ett himla liv!

   Upproriska hälsningar!

   Erik Eriksson, Miljöpartist (i vanliga fall i Falun)

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Intressant statistik som visar att södra Sverige suger ut mer ur statskassan, än de norra delarna av landet, även i det här avseendet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: