Professor Jörgen Randers vill ha diktatur för att ”rädda klimatet”

Det är illavarslande när klimatforskare vill byta ut demokrati mot elitstyre. Det vill säga diktatur. Den galna idén framförs på fullt allvar i Svenska Dagbladet av klimatforskaren professor Jörgen Randers.
Liknande tongångar har också framförts av tidigare riksdagsmannen Anders Wijkman ordförande i Romklubben. Båda har Kina som sin förebild vilket är särskilt illa tajmat när den kinesiska ambassadören vill styra vad som får skrivas och tyckas i Sverige.
Det gäller att se upp för det finns ett latent liggande förakt för demokrati och en viss beundran för diktatur. Inte minst bland de högsta skikten akademiker. Vilket bl a kom till uttryck under andra världskriget.
Dessa ytliga diktaturkramare som tror på diktat och snabba beslut berättar aldrig vem som ska utse denna goda diktatur eller hur enväldiga makthavaren ska avsättas.
Jag tycker att vi i Sverige under en tid har prövat en form av diktatur. Först genom Decemberöverenskommelsen och nu Januariöverenskommelsen. Dikterat av en allt mer isolerad partielit förskansad i sina partibunkrar.
Att det är i folket kärnan av demokratin lever visas nu av att allt fler vänder sig emot dessa försök att strunta i valresultaten. Och att all makt enligt vår grundlag ska utgå från folket i allmänna val.
Tvärtemot Randers och Wijkman anser jag att större hänsyn till miljön och hur vi lever och förbrukar kan bara förbättras genom en fördjupad demokrati. Bl a med bindande folkomröstningar som i Schweiz som nog har den bäst fungerande demokratin i hela världen.
Rune Lanestrand

3 Responses to Professor Jörgen Randers vill ha diktatur för att ”rädda klimatet”

 1. […] Professor Jørgen Randers vill ha diktatur för att ”rädda klimatet” skriver Rune Lanestrand. Både lanestrand och Randers har poänger och jag ska försöka föreslå en väg som kanske kan fungera, för att få med sig både Randers, lanestrand och folket, nämligen att byta fokus, från överdriven sekteristisk klimatalarmism om 0,01%CO2, till evident vetenskaplighet, fred, jämlikhet, beredskap och ekologisk hållbarhet, som kommer sänka CO2 som en ren bieffekt, men även skydda oss mot olika 100% evidenta massutrotningsevent, samt djurartsmord, eftersom jag tror att detta är lättare att förstå för människorna på både en rationell och en känslomässig nivå. […]

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Det är inte ofta jag länkar till gammelmedia. Men den här debattartikel i Expressen av Josefin Utas är riktigt läsvärd. Hon menar helt riktigt att Sverige har ingen plikt att ta emot så många invandrare att landet kraschar.
  Tyvärr har det normala livet redan kraschat i områden som tagits över av kriminella ligor. Ja man kan väl utan överdrift säga att man inte längre kan känna sig säker från rån, misshandel, skjutningar och sprängningar ens i s k lugna områden.
  Men det är positivt att yttrandefriheten ser ut att öka även inom https://www.expressen.se/debatt/sverige-har-ingen-plikt-att-krascha-av-invandring/?fbclid=IwAR3n4ckpZGwuHA_aVKlxBm1zVAi2RIolMW0d5oMluFZiFRLPm2l01sYcI4w
  Gilla
  · Svara · 1 tim · Redigerad

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: