Folkhälsomyndigheten satte SAS före kontroll av smittande skidåkare från Italien

Jag är lite tveksam när det gäller stängning av grundskola och förskola. För nu gäller det att hålla huvudet kallt efter att Folkhälsomyndigheten, FHM och regeringen råkat i desperation efter sin inledande slöhet, nonchalans och med ständigt motsägande budskap. Trovärdigheten är noll.
Till detta har främst statsepidemiolog Anders Tegnell på FHM bidragit. Varje dag kommer han med ett nytt uttalande som han sedan tar tillbaka och/eller ändrar nästa dag. Alla minns väl hur han på fredagen för tre veckor sedan trodde att peaken för smittade i Sverige skulle infinna sig under stundande helg. Det skulle fylla en hel sida om hans halsbrytande och förvirrande uttalande skulle räknas upp. Att lyssna på honom är som att titta ner i en ålkista.
Mitt i stridens hetta åkte Tegnell på tjänstresa i SIDA:s regi på ett extraknäck till Somalia för att ge ”expertstöd i landets arbete med att etablera en ny hälsomyndighet”. Stackars Somalier!
Folkhälsomyndighetens största och förödande misstag gjordes när man inte införde kontroll och provtagning på alla inkommande från länder där smittan tagit fart. Inte ens från Kina, Iran eller Italien. Det sistnämnda som nog svarade för mer än 90 procent av alla smittande. De flesta kom med flyg. Men då gällde det i första hand att kortsiktigt försöka rädda ekonomin för statsägda SAS.
Priset för denna grova försummelse/tjänstefel är oöverblickbart. Både i lidande och ekonomiskt. Återvändande skidåkare från Italien gick direkt ut i samhället och kunde utan minsta kontroll gå till sina jobba inom primärvården, hemtjänsten, sjukhusen etcetera. Man överlät åt resenärerna själva att bedöma situationen. Hade man då för en jämförelse liten kostnad haft provtagning på inresande från riskländerna hade Sverige i dag inte stått för den kaotiska situation vi nu befinner oss i.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

One Response to Folkhälsomyndigheten satte SAS före kontroll av smittande skidåkare från Italien

 1. Ulla skriver:

  Jag tror det är bra att stänga skolorna, fler fördelar än nackdelar.

  Det kan bidra till att smittan inte förs vidare så snabbt vilket förstås är bra då Sverige har så dåligt med resurser att vårda de sjuka. Näst sämst i EU tex vad gäller utrustning för intensivvård och brist på annan utrustning.
  Då finns lite mer tid att ”jaga” en utrustning som borde ha varit självklar med tanke på alla skattekronor svensken betalar.

  Våra myndigheter får väl sätta genusforskningen odyl åt sidan ett tag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: