Eva Nordmark anser att arbetslösa kan ersätta importerade säsongarbetare

Äntligen, efter alla år av total tystnad i public service och övrig pk-media, så tog Aktuellt i går kväll upp Sveriges årliga import av säsongarbetare i jord- och skogsbruk.
Detta trots att det i många år funnits gott om arbetslösa svenskar har man även flugit hit bärplockare från Thailand. Varav många har blivit ruinerade när det varit lite bär och knappt haft pengar att resa tillbaka hem.
Programledaren som är skolad i svt:s globala tänkande tog mod till sig och frågade om inte arbetslösa i Sverige skulle kunna ersätta de utländska säsongarbetarna.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, som är tämligen ny på posten, ansåg i motsats till sina föregångare att det borde gå. Men det ser ju ut som om ingen vill ta de jobben; är de inte för tunga för arbetslösa svenskar undrade intervjuaren?
Då berättade Nordmark att det kan bero på att de stora odlarna av potatis, grönsaker, jordgubbar etcetera inte annonserar ut jobben. Det finns bara 1000 lediga jobb inom de gröna näringarna på arbetsförmedlingen till mellan 8 – 16 tusen jobb.
På frågan, om vad ska man göra om de arbetslösa inte vill ta jobben, svarade Nordmark att om man är arbetslös så ska man ta de jobb som erbjuds. Men hon ville helst undvika frågan om vad som sker om de inte tar jobbet. Till slut sa hon att man kan bli av med sitt bidrag. Vilket bord vara självklart.
Min mening är att de som är friska och starka men inte vill ta säsongjobben ska mista sin A-kassa.
Det tycker inte LRF, Lantbrukarnas Riksförbund som vill ha dispens och kunna flyga hit säsongarbetare som vanligt. Kanske vill en del skrupelfria odlare ha utländsk arbetskraft som inte förstår vad mycket gifter som sprutas i konventionella odlingar. Inte minst på jordgubbar och potatis men också bladgrönt. Köp bara ekologiskt.

Rune Lanestrand

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

What do you want to do ?

New mailCopy

3 Responses to Eva Nordmark anser att arbetslösa kan ersätta importerade säsongarbetare

 1. Torsten Eriksson skriver:

  ”Opinionssiffrorna går upp för Stefan Löfven. Mest bland kvinnor.
  Folk tatuerar och skulpterar gudabilder av Anders Tegnell. Samtidigt som det inte har funnits någon beredskap. Regeringen har handlat saktfärdigt och utan förutseende.
  Ändå hyllas det?

  Sverige är ett sjukt land.”
  Tyckte jag var bra beskrivning om Sverige idag (https://twitter.com/Hanikranen/status/1257875760322433029)

  Gilla

 2. För en rättvis lön på 70 papp/månad, som ”lika värde”-politikeradeln har, så får man allt kröka mycket rygg varje dag för att komma upp i detta ”lika värde”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: